Ulcerul venos si insuficienta venoasa cronica – De ce este importanta compresia?

Prima masura de tratament in cazul insuficientei venoase cronice este compresia. Terapia prin compresie are ca scop stimularea intoarcerii venoase (circulatia sangelui de la nivelul membrelor inferioare catre inima), reducerea presiunii venoase si prevenirea stazei venoase (stagnarea sangelui la nivelul picioarelor). Pentru a obtine acest lucru, pe picioare se aplica bandaje de compresie sau ciorapi compresivi. Atunci cand bandajele elastice sunt aplicate cu o tensiune uniforma, o compresie graduala este obtinuta intr-un picior cu proportii normale, cu cea mai mare compresie la glezna si valori mai scazute ale presiunii in partea superioara a gambei.

Terapia prin compresie aduce imbunatatiri evidente ale edemului, durerilor, pigmentarilor pielii, in activitatile zilnice, in calitatea vietii in general. Astfel, se poate preveni progresia insuficientei venoase cronice si aparitia ulcerului venos.

In acelasi timp, terapia prin compresie este recunoscuta pe scara larga ca fiind cheia pentru gestionarea ulcerelor venoase: creste rata de vindecare in comparatie cu lipsa terapiei prin compresie si, dupa vindecare, reduce rata de reaparitie a ulcerului venos. O compresie puternica (> 40 mmHg) este mai eficienta decat o presiune scazuta de compresie (≤ 20mmHg) in stimularea vindecarii unui ulcer venos.

Decizia de utilizare a terapiei prin compresie trebuie sa apartina medicului curant (dermatolog, chirurg vascular, flebolog etc.) si este luata in urma investigarii generale a pacientului pentru determinarea existentei si a altor afectiuni asociate.

Terapia prin compresie este contraindicata sau trebuie utilizata cu precautie si doar sub supravegherea medicului la pacientii cu urmatoarele afectiuni asociate:

  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Ulceratii maligne sau de cauza mixta
  • Insuficienta cardiaca
  • Boala arteriala periferica
  • Neuropatie periferica
  • Vasculite
  • Indice de presiune glezna-brat sub 0,8 mmHg sau mai mare de 1,2 mmHg

In cazul aparitiei durerii intense la nivelul gambei in timpul purtarii bandajelor de compresie sau a ciorapilor compresivi, acestea trebuie indepartate si trebuie consultat medicul de urgenta.

Articole asemănătoare