Rana chirurgicala este o taietura sau o incizie, facuta de catre un cadru medical in timpul interventiei chirurgicale. Rana chirurgicala este realizata intr-un mediu aseptic, steril si de aceea ea este neinfectata, dar se poate suprainfecta ca urmare a unor conditii nefavorabile (de ex. o ingrijire necorespunzatoare).
Infectiile inciziei chirurgicale pot fi uneori infectii superficiale care implica numai pielea, alteori acestea sunt mai grave si pot implica tesuturile de sub piele, organe sau material implantat (de ex. proteze osoase).
Semnele ca rana chirurgicala s-a infectat sunt: margini rosii, tumefiate (umflate), caldura si durere locala, accentuarea secretiilor sau secretii purulente.
Tratamentul general in cazul ranilor postchirurgicale suprainfectate, necesita efectuarea examenului bacteriologic al secretiei din rana si administrarea unui antibiotic conform antibiogramei.
Tratamentul local:
- 1. Toaleta ranii – presupune curatarea prin irigarea si spalarea insistenta a ranii cu apa si sapun cu ph neutru, apoi se clateste cu ser fiziologic. In cazul prezentei semnelor de infectie descrise mai sus, este necesara utilizarea unei solutii antiseptice special pentru rani deschise.
- Pansarea – in cazul in care rana este curata, neinfectata, se face cu un plasture adeziv cu corp absorbant – Cosmopor Advance.
Daca rana este inflamata/infectata se va utiliza un pansament impregnat cu unguent neutru si acoperit cu argint (Atrauman Ag). Rolul pansamentului este de a proteja rana mecanic si termic si, in acelasi timp, de a reduce incarcarea cu microbi a acesteia si de a preveni recontaminarea din exterior.
- Pansamentul Atrauman Ag trebuie acoperit cu o compresa absorbanta din material netesut – Medicomp Extra sau o compresa cu fulgi de celuloza, cu capacitate mai mare de absorbtie – Zetuvit .
- Fixarea se poate face cu fasa de fixare elastica simpla sau autoadeziva (Peha-Fix /Peha-Haft) cand rana se situeaza la nivelul membrelor, sau cu plasture adeziv elastic (Omnifix Elastic) cand rana se afla in alte parti ale corpului.
- Schimbul pansamentului se face la 24 sau 48 de ore sau, in functie de recomandarea medicului.