Produse de îngrijire a pielii pentru prevenirea escarei

O piele sanatoasa este o piele bine hidrata, ferma si elastica. Exista o piele care nu imbatraneste? Acesta e doar un mit!

Pielea este cel mai mare si mai intins organ al corpului si sufera, ca si celelalte organe din organism, propria sa imbatranire. Imbatranirea pielii evolueaza in paralel cu procesul general de imbatranire al organismului, odata cu inaintarea in varsta la nivelul pielii, avand loc „schimbari normale ale imbatranirii”.

 

Astfel,persoanele varstnice sunt mai predispuse la perturbari ale integritatii pielii, cum ar fi ulcerul de presiune, decat pacientii mai tineri. De asemenea, persoanele varstnice au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca, iar problemele lor la nivelul pielii pot duce la complicatii medicale suplimentare. Examinand frecvent pielea unui pacient in varsta, documentand si tratand zonele cu probleme, puteti ajuta la eliminarea lor.

Care sunt modificarile legate de imbatranirea pielii?

Pielea este formata din trei straturi de baza: epiderma, derma si hipoderma, imbatranirea pielii  este rezultatul modificarilor la nivelul celor 3 straturi. Pe scurt: cu varsta, epiderma se subtiaza la nivelul dermului, fibrele de colagen si elastina se deterioreaza, iar la nivelul hipodermului, tesutul adipos se micsoreaza.

 

Piele devine mai subtire, mai fragila

O data cu imbatranirea, pielea devine mai subtire, mai fragila, devenind aproape translucida oferind o protectie mai mica impotriva organismelor invadatoare. Absorbtia medicamentelor prin piele poate fi crescuta si capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D este redusa.

Vasele de la nivelul pielii nu vor mai fi la fel de numeroase

Numarul vaselor de la nivelul pielii va scadea contribuind la aspectul palid al pielii. Ca urmare, mai putine substante nutritive ajung la piele si sunt eliminate mai putine produse reziduale astfel capacitatea pielii de a se vindeca va fi mult incetinita, vasele de sange devin mai fragile iar batranii se invinetesc mai usor.

 

Scade  productia de colagen si elastina

Cu inaintarea in varsta, corpul nostru produce mai putin colagen si elastina, care ne afecteaza pielea si o fac sa isi piarda elasticitatea. Colagenul, principala proteina structurala a corpului  reprezinta aproximativ 70% din greutatea uscata a pielii. Productia de colagen scade odata cu imbatranirea – cu aproximativ 1% pe an – iar colagenul produs este mai gros si mai putin flexibil. Astfel, persoanele în varsta devin mai susceptibile la leziuni prin sfasiere.

 

Scade aderenta intre straturile pielii

Acest lucru face ca pielea sa sufere mai usor, vatamari cauzate de leziuni produse prin forte de forfecare si frecare, un alt motiv pentru care leziunile prin sfasiere sunt atat de frecvente la varstnici.

 

Grasimea se distribuie altfel

Tesutul adipos/grasimea se micsoreaza si totodata se redistribuie la abdomen si coapse, astfel incat zonele osoase, cum ar fi sacrul, soldurile au o amortizare mai mica din cauza stratului de grasime mult mai subtire.

Scade perceptia senzoriala

Scade perceptia senzoriala, capacitatea redusa de a simti atingerea sau presiunea. Imbatranirea este asociata cu o scadere a perceptiei senzoriale, crescand probabilitatea unui episod ischemic cauzat de sederea in sezut sau culcat de lunga durata intr-o singura pozitie. De exemplu, un adult mai tanar isi schimba in mod normal greutatea corporala cel putin la fiecare 15 minute, chiar si in timpul somnului. Dar, din cauza modificarilor senzoriale, a limitarilor in miscare si a efectelor unor medicamente (in special a efectelor sedative), este posibil ca o persoana in varsta sa nu simta nevoia sa isi schimbe greutatea suficient de des, ceea ce duce la ischemia si ruperea pielii.

 

Scade functia glandelor sudoripare si sebacee

Mai putina transpiratie cat si mai putin sebuum contribuie la pielea excesiv de uscata, care se fisureaza, daca nu este hidratata. Aceste fisuri pot deveni porti de intrare pentru bacterii si pot duce la ruperea pielii in continuare.

 

Masuri pentru combaterea acestor modificari de imbatranire a pielii

Iată câteva modalități de a evita afectarea pielii:

  1. Evalueaza pielea pacientului in mod regulat – din cap pana in picioare. Priviti distributia parului pacientului: caderea parului poate indica boala arteriala periferica. Verificati, de asemenea, culoarea pielii, temperatura, textura si turgorul (semn ce ne arata gradul de hidratare a pielii).
  2. Verificati zilnic picioarele pacientului, chiar daca pacientul nu are diabet. Desi ulceratiile de calcai si de picioare sunt frecvente la pacientii cu diabet zaharat, acestea sunt, de asemenea, un risc pentru orice persoana cu circulatie si perceptie scazuta.
  3. Repozitioneaza pacientul dupa cum este necesar. Deoarece un program regulat de intoarcere la fiecare 2 ore nu este suficient de frecvent pentru un pacient in varsta, adaptati programul la nevoile pacientului. Intoarcerea lui la fiecare 90 de minute poate fi mai potrivita in timp ce este in pat iar cand sta pe un scaun, repozitioneaza-l la fiecare ora.
  4. Pastrati pielea uscata. Umiditatea excesiva si prelungita duce la macerare, crescand efectele frecarii si forfecarii asupra pielii deja fragile. Evitati utilizarea protectiilor pentru pat din material plastic, care poate face mai mult rau decat bine prin mentinerea umezelii la nivelul pielii. Daca este incontinent, pielea trebuie pastrata curata si uscata, foloseste o crema de bariera impotriva umiditații (vezi crema Molicare® Skin)
  5. Evalueaza starea nutritionala a pacientului. Un pacient in varsta este foarte probabil sa fie subnutrit sau sa aiba risc de malnutritie si sa nu se hidrateze suficient. Examinati cu atentie obiceiurile sale alimentare si starea dentara: Daca nu primeste suficienta proteina, nu poate produce colagen, iar vindecarea leziunilor pielii va intarzia sa apara.

Nu uitați, prevenirea unui ulcer sub presiune este îngrijirea de bază a pacientului varstnic , imobilizat/incontinent.

De-a lungul timpului producatorii au dezvoltat mai multe produse care s-au dovedit eficiente in reducerea incidentei ulcerelor de presiune dobandite in spital sau acasa, precum si in tratarea conditiilor cu risc ridicat care le pot produce. Cele mai frecvente tipuri de produse includ creme, lotiuni, produse de curatare si pudra; scutece si aleze ; saltele si perne speciale, botosi pentru redistribuirea presiunii.

 

Ce produse sunt recomandate pentru ingrijirea pielii tale?

Pentru o ingrijire corecta a pielii trebuie evitate sapunurile agresive, se recomanda utilizarea unor produse de curatare blande. Aceste produse pot fi utilizate atat pe pielea intacta dar si pe cea compromisă. Pielea deja compromisa prin ingrijirea cu aceste produse nu va mai fi deteriorata, deoarece au un pH echilibrat, sunt non-citotoxice, non-sensibilizante, non-iritante si non-alergene.

O alta caracteristica cheie a lor de luat in considerare este faptul ca functioneaza ca o bariera pentru umiditate (incontinenta).

Tipuri de produse de curatare si produse ce functioneaza ca bariera pentru umiditate:

  • Lotiunile de curatare a corpului fara clatire hidrateaza si ofera protectie usoara impotriva incontinenței. Pot fi folosite pentru curatarea zonelor fetei, corpului, perineului si peristomal (Lotiune de curatare MoliCare® Skin)
  • Produsele tip spuma de curatare sunt de obicei spume care nu necesita clatire si pot fi utilizate pentru curatarea „din cap pana in picioare” oferind si o protecție ușoară a pielii. Pot fi folosite pentru curatarea parului, fetei, corpului, zonei perineale si peristomale (Spuma de curatare Molicare® Skin).
  • Produsele de curatare antimicrobiene sunt agenti de curatare fara clatire care inhiba cresterea bacteriana. Acestea pot fi, de asemenea, folosite pentru curatarea si protectia „din cap pana in picioare”.
  • Cremele pentru repararea/regenerare pielii ajuta la restabilirea echilibrului natural al umiditatii pielii. Cremele de refacere a pielii pot fi utilizate de toti pacientii, inclusiv de cei care prezinta un risc ridicat de lezare a pielii.
  • Produsele de protectie a pielii sunt hidratante, oferind si o bariera usoara la umiditate. Aceste produse de protectie a pielii sunt indicate de obicei pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului asociat cu incontinenta usoara sau eruptii de scutec. Perfect pentru pielea iritata (dar nu lezata).
  • Produsele de protectie pe bază de silicon sunt creme care asigură o protecție substanțială a pielii impotriva pierderilor excesive de apă transepidermică (e-TEWL). Indicate in afectiuni ale pielii asociate cu eruptii cutanate cauzate de umezeala, urina si/sau scaun. Bariera siliconica poate dura de obicei pana la trei pana la cinci spalari si ramane semi-permeabilă si nonocluziva (nu blocheaza capacitatea de a respira a pielii).
  • Produsele de protectie a pielii tip pasta sunt considerate ideale pentru pielea normala dar si lezata cat si pentru zonele peristomale. Aceste paste groase ofera o bariera impotriva umiditatii, iar unele includ oxid de zinc care protejeaza impotriva senzatiei de mancarime si iritatii minore. De asemenea, aceste paste au efect de racire si calmare a pielii inflamate, ajutand si la absorbtia minora a exsudatului din leziunea de pe piele.
  • Produse de protectie a pielii tip crema transparenta ofera o bariera de protectie impotriva umiditatii. Poate adera la pielea umeda si macerata si permite monitorizarea usoara a pielii de sub ea. Acest tip de produs este recomandat pentru utilizare in zona perineala si extremitatile inferioare pentru a proteja impotriva iritatiilor si uscaciunii pielii. Este o crema invizibila care protejeaza pielea impotriva umezelii excesive data de incontinenta sau de excesul de exsudat din rani/escare. Unele dintre aceste produse protectoare au capacitatea de a indeparta excesul de umiditate departe de piele (Crema Molicare® Skin).
  • Produse de protectie a pielii tip crema si pulberile antifungice ajuta la tratarea infectiilor fungice in timp ce furnizeaza substante nutritive pielii. Antifungicele ajuta la ameliorarea leziunilor superficiale date de ciuperci, iritarii si mancarimii.

Articole asemănătoare