Pentru consiliere răni
apelează GRATUIT TELVERDE

Cum se aplica in mod corect fesile de compresie?

Utilizarea ciorapilor compresivi este recomandata pacientilor cu insuficienta venoasa cronica pentru a preveni progresia acesteia si aparitia ulcerului venos sau celor cu ulcer venos vindecat, in scopul prevenirii reaparitiei acestuia.

In cazul pacientilor care trateaza un ulcer venos activ insa, pe langa tratamentul medicamentos si cel local cu pansamente specifice, se recomanda folosirea fesilor de compresie pentru a realiza bandaje la nivelul gambei afectate.

Un bandaj bun trebuie sa fie etans aplicat pe picior de jur imprejur, presiunea pe care o exercita sa scada dinspre laba piciorului spre genunchi si sa nu stranga membrul la nici un nivel.

Bandajul trebuie sa includa si calcaiul.

Depinzand de dimensiunea si circumferinta membrului, cele mai potrivite pentru membrul inferior sunt fesile cu latimea de 8 sau 10 cm. Fasa este astfel tinuta incat corpul acesteia sa fie deasupra si inspre lateral. Numai in acest fel este posibila desfasurarea fesei pe membru (vezi ilustratia de sus).

Continuarea procedurii:

  • Derulati fasa direct pe piele in timpul aplicarii; ambele margini vor fi trase in mod egal in directia de aplicare.
  • Niciodata nu se va trage fasa la distanta de membru, deoarece in acele cazuri se va pierde ghidarea si se vor crea cute ce vor strangula membrul.
  • Glezna trebuie sa fie in unghi de 900 pentru a aplica fasa.
  • Bandajul compresiv incepe deasupra articulatiei metatarso-falangiene – de la baza degetelor (doar degetele raman libere). Calcaiul trebuie de asemenea bandajat cu grija.
  • Cavitatile, de genul regiunii gleznei, trebuie umplute cu material de captusire pentru egalizarea presiunii.

Gamba trebuie tinuta in unghi drept fata de coapsa in timpul bandajarii.

La nivelul genunchiului bandajul trebuie sa includa capul tibiei. Congestia (acumularea crescuta de sange) din regiunea poplitee (din spatele genunchiului) si ca urmare frictiunea bandajului poate fi evitata daca gamba este flectata (indoita) in unghi drept in timpul bandajarii (vezi imaginea de mai sus).

De obicei bandajele sunt mai etanse, daca deasupra se aplica un al doilea bandaj “de-a curmezisul” deasupra primului bandaj, in sens invers directiei initiale de aplicare.

Cu cat pacientul are mobilitate mai mare, cu atat succesul tratamentului va fi mai mare.

Un bandaj corect efectuat da pacientului senzatia de sustinere ferma si este confortabil. Durerile vor scadea in intensitate. Daca intensitatea durerilor creste sau apar alte dureri care nu dispar odata cu mobilizarea, bandajul trebuie indepartat imediat si trebuie consultat medicul.

Un bandaj compresiv este 100% eficient numai in combinatie cu miscarea activa. Cu cat pacientul face mai multa miscare, cu atat va fi mai mare succesul tratamentului.

Articole asemănătoare