Cum sa hranesti un varstnic imobilizat la pat?

Varstnicii cu boli cronice si mobilitate afectata pot avea probleme de hranire. Prin urmare, este important ca ingrijitorii/apartinatorii acestor batrani sa ofere asistenta adecvata in functie de nevoile individuale ale batranilor.

Ce trebuie urmarit atunci cand hranesti un varstnic?

    • Trebuie sa mentii o dieta sanatoasa si o nutritie echilibrata.
    • Trebuie sa previi eventualele complicatii, cum ar fi pneumonia de aspiratie indusa de sufocare.
    • Trebuie sa incurajezi si sa ajuti batranii cu probleme de alimentatie, astfel incat sa le maximizezi independenta si capacitatea de ingrijire de sine. Mancarea trebuie sa fie o experienta placuta pentru a le imbunatati calitatea vietii.

Pregatirea inainte de hranire

  1. Mediul inconjurator – Asigurati-va ca zona de mancare este bine ventilata, cu iluminare adecvata si lipsita de distrageri, pentru a spori atentia batranilor si pentru a preveni sufocarea.
  2. Ustensilele de hranire – Asigurati-va ca ustensilele sunt curate. Folositi un covoras antiderapant pentru a fixa ustensilele de pe masa pentru o alimentare mai usoara. Inlocuiti orice ustensila sparta. Folositi linguri mai mici pentru a controla cantitatea de hrana si pentru a reduce riscul de sufocare. Folositi paie sau cani special concepute pentru a controla cantitatea si fluxul de lichide in timpul bautului. Alegeti dispozitive de alimentare, de ex. lingura si furculita cu manere late, un bol cu buza curbata, ridicata care permite scoaterea alimentelor usor.
  1. Ingrijitorul/Apartinatorul – o atitudine calda si grijulie este intotdeauna importanta. Explicati intotdeauna persoanei in varsta ceea ce faceti si incercati sa le castigati increderea, pentru ca ei sa coopereze. Trebuie respectata o igiena personala buna, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun. Asistati batranul la spalarea mainilor inainte de fiecare masa. Daca este nevoie, efectuati ingrijirea cavitații orale, cum ar fi clatirea gurii inainte de mese, pentru a stimula apetitul. Evaluati abilitatile de mestecare si inghitire ale varstnicului. Acordati asistenta corespunzatoare, daca este necesar. Comunica cu batranii inainte de hranire, de ex. discutati meniul cu batranii cu dementa pentru a le creste cognitia si pentru a le stimula interesul. Pentru batranii cu deficiente de vedere, indrumati-i, informandu-i tipurile de hrana si pozitia alimentelor si a ustensilelor. Asigurati-va ca toate produsele alimentare si ajutoarele alimentare necesare sunt la indemana lor.
  1. Alegerea mancarii- Preferinta alimentelor individuale, religia si starea de sanatate trebuie luate in considerare in timpul pregatirii meselor(de exemplu: dieta diabetica, hiposodata si vegetariana, etc). Alegeti alimente nutritive usor si sigure de inghitit. Schimbati meniurile in mod regulat pentru a stimula pofta de mancare. Pregatiti mancarea in functie de abilitatile de mestecare si inghitire ale individului (de exemplu: piure, supe creme de legume sau dieta fluida). Indepartati oasele si pielea carnii pentru a reduce riscul de sufocare. Taiati mancarea in bucati mai mici pentru permite o mestecare usoara. Evitati alimentele care sunt lipicioase, dificil de mestecat si de inghitit, pentru a preveni sufocarea (de ex. galuste cleioase).
  1. Varstnicul- Ajutati varstnicul sa poarte proteze dentare, daca este necesar. Asigurati-va ca este asezat confortabil intr-o pozitie verticala pentru a facilita inghitirea in siguranta. Scaunul trebuie ajustat la o inaltime adecvata.

 

Sfaturi de siguranța pentru hranire

    • Asigurati-va ca varstnicul este complet prezent, vioi, in timpul hranirii.
    • Asigurati pozitionarea corecta a persoanei in varsta. Stand cu capul usor flexat si barbia in jos ceea ce reduce riscul de sufocare.
    • Serviti mancarea la temperatura potrivita ( de ex. nu prea calde).
    • Nu va grabiti, lasati mult timp pentru hranire. Daca varstnicul refuza sa manance, incercati sa aflati motivul si sa acordati asistenta in consecinta.
    • Respectati eventualele semne de dificultati de inghitire (de ex. tuse, scurgeri, aspiratie de mancare inapoi in nas, etc). In caz de sufocare sau aspiratie, pastrati-va calmul si solicitati ajutor medical.

 

Semnele si simptomele aspirației sunt:

  • Dificultate de respiratie
  • Vene congestionate la nivelul fetei si gatului
  • Fata vinetie, pierderea cunostintei in cazuri grave.
  • Asigurati un aport adecvat de lichide pentru batranii care nu se pot hrani singuri, astfel incat sa preveniti deshidratarea.

 

Dupa hranire

Dupa hranire, verificați daca exista resturi alimentare in gura si realizati o ingrijire orala riguroasa.

Stergeti gura cu un prosop umed si mentineti o igiena personala buna. Curatati protezele.

Indepartati ustensilele, sortul si servetele. Lasati varstnicul sa se odihneasca confortabil.

Evitati sa il culcati imediat dupa hranire.

Asezati-l intr-o pozitie verticala cel putin 20 pana la 30 de minute pentru a preveni aspiratia.

Pentru acei batrani care sunt deosebit de fragili, observati-i starea mentala dupa ce l-ati hranit si monitorizati semnele de aspiratie si sufocare.

Articole asemănătoare