Pentru consiliere răni
apelează GRATUIT TELVERDE

Cum putem preveni aparitia escarelor?

Pentru a preveni aparitia unui ulcer de presiune, este important ca dumneavoastra si apartinatorul sa respecte indrumarile medicului curant. De asemenea trebuie sa inspectati pielea in fiecare zi, sa modificati pozitia in pat sau in scaunul cu rotile periodic, sa va hraniti sanatos si sa utilizati dispozitive de eliberare a presiunii, cum ar fi saltea antiescara, botosi, perne.

Va puteti ingriji urmand urmatorii pasi:

Inspectati pielea!
Inspectati in mod regulat pielea daca exista semne de deteriorare precoce. Daca faceti acest lucru singuri este nevoie sa utilizati o oglinda pentru a vedea zonele dificile. Daca observati semnele timpurii enumerate mai sus, va rugam sa contactati medicul de familie cat mai curand posibil. Daca sunteti apartinator inspectati pielea la intervale regulate. Lungimea intervalelor va depinde de nivelul dumneavoastra de risc.
Daca aveti deja un ulcer de presiune, acesta va trebui sa fie evaluat, pansat si documentat in mod regulat. Acest lucru va permite o monitorizare daca se imbunatateste sau se inrautateste, caz in care medicul va sugera o schimbare a tratamentului. Acest lucru poate fi evitat prin cresterea frecventei de schimbare a pozitiei, o saltea antiescara, o alimentatie bogata nutritiv sau pansament adecvat.

Mobilizati pacientul
Mobilizarea si schimbarea pozitiei pacientului pe cat posibil va ajuta sa reduceti riscul de a se dezvolta un ulcer de presiune.
Daca aveti deja semne precoce ale unui ulcer de presiune sau aveti deja unul, utilizati dispozitive de eliberare a presiunii precum saltea specială cu aer si/sau perna, botosi, dispozitive pentru eliberarea presiunii cu gel.
Schimbati pozitia, alternati regulat intre pozitia pe spate si parti.
Daca aveți calcaiele rosii/umflate, este posibil sa fie necesar sa ridicati picioarele de pe pat.
Daca pacientul are o stare de imobilitate partiala si se poate da jos din pat, dar nu se poate deplasa sau sa se ridice in picioare, este important sa nu se aseze in pat mai mult de doua ore simultan in aceeasi pozitie. Apartinatorii trebuie sa ajute pacientul daca este nevoie de ajutor pentru ca pacientul sa se intoarca in pat.
Daca va aflati intr-un scaun cu rotile, incercati sa diminuati greutatea de la nivelul sezutului la fiecare jumătate de oră, aplecandu-va intr-o parte sau apasand pe bratele scaunului. Elibereaza de presiuni prin miscari regulate de pe o fesa pe cealalta de cateva ori la fiecare jumatate de ora.
Nu trebuie sa stati in scaunul dumneavoastra cu rotile mai mult de doua ore simultan, chiar si cu o perna specializata. In concluzie, mobilizati pacientul la fiecare 2 ore cand este treaz.
Folositi un program pentru a intoarce pacientul dacă nu poate sa se intoarca fara ajutor. Intrebati-va medicul daca ar trebui sa aveti un program de rotatie noaptea.
Cand mutati pacientul, evitati frictiunile cauzate de alunecarea sau tragerea pe cearceafurile de pe pat sau pe alte suprafete. Frictiunea poate deteriora pielea, la fel cum ar fi smirghelul. Ridicati pacientul in schimb.
Evitati dispozitivele de tip colac, care pot creste presiunea in unele zone.
Timpul scaunului la toaleta trebuie să fie mai mic de 15 minute.

Ce mai puteti face pentru tratarea escarelor?

  • Trebuie sa consumati o dietă sănătoasă și se beti multe lichide.
  • Pastreaza-ti pielea curata si uscata, inclusiv sub sani, intre fese, sub scrot.
  • Hidrateaza-ti pielea prin utilizarea de lotiuni si creme ce previn uscarea pielii.
  • Evitati hainele stranse care se pot freca pe pielea corpului.
  • Pastrati lenjeria de pat uscata-utilizati aleze pentru incontinenta pe care le schimbati, dupa caz.
  • Evitati cutele din lenjerie si hainele de sub pacient.
  • Ori de cate ori pacientul sta pe ceva dur, exista sansa sa dezvolte o escara. Daca pacientul va sta imobilizat la pat, evitati eventualele impletituri ale parului, margelele, elastice sau bentite din par a preveni aparitia presiunii.

Când trebuie să sun medicul?
Apelați medicul de familie dacă:

  • Inrosirea pielii sau schimbarea culorii dureaza mai mult de 30 de minute dupa schimbarea pozitiei.
  • Observati noi semne de iritatie a pielii, cum ar fi eruptii cutanate, boli, vezicule sau vanatai.
  • Aveti intrebari sau ingrijorari cu privire la ingrijirea si tratamentul pielii.

Articole asemănătoare