Ranile posttraumatice intalnite frecvent sunt:
- Taieturile: pot fi accidentale (cu obiecte taioase de tipul sticlei, cutit), plagi injunghiate, plagi chirurgicale. Acestea au margini regulate, distrugerile tisulare sunt limitate, se vindeca repede.
- Plagi lacerate: lovituri in fata, leziuni cu energie de impact inalta (explozii, leziuni deschise prin zdrobire – in accidente), muscaturi.
- Rani prin abraziune: in situatii de derapaj pe suprafata solului (caderea cu patinele, cu rolele, cu motocicleta etc.). Aceste rani au margini neregulate, pot prezenta corpi straini si germeni.
- Rani prin forfecare (sfasiere, avulsie): in accidente de masina sau in manevrarea unor utilaje grele.
- Rani cavitare, profunde penetrante: in cazul impuscaturilor.
Adesea, leziunile traumatice sunt cauzate de mecanisme multiple. Muscatura cainelui, de exemplu, poate provoca atat laceratii, cat si leziuni prin sfasiere. Un accident de motocicleta poate provoca abraziuni, leziuni prin avulsie, dar si laceratii.
Evaluarea timpurie si gestionarea adecvata a pacientului cu rani multiple pot salva irigarea cu sange a zonei afectate, reducand extinderea acesteia.
Tratamentul general: in rana traumatica simpla, daca vorbim despre muscatura unui animal, presupune profilaxia antitetanica sau antirabica,. De asemenea, poate fi necesar un antibiotic daca rana este infectata sau cu risc de infectie.
Tratamentul local in ranile simple traumatice, de tipul taieturilor accidentale in bucatarie, gradina sau cu sticla este simplu si urmareste algoritmul urmator:
- Toaleta ranii – presupune curatarea de corpi straini si tesuturi moarte si se realizeaza prin irigarea si spalarea insistenta a ranii cu apa si sapun cu ph neutru, apoi se clateste cu ser fiziologic. Se poate utiliza ca antiseptic apa oxigenata daca rana prezinta corpi straini si microbi, oxigenul degajat avand un rol mecanic de indepartare a acestora. Apa oxigenata are si un efect hemostatic in plagile superficiale mici si in hemoragiile nazale.
- Hemostaza – in ranile simple se realizeaza prin compresie locala.
- Pansarea – se poate utiliza un pansament din bumbac impregnat cu grasimi neutre (Grassolind) sau, daca rana este deja contaminata sau dorim sa prevenim infectarea, putem utiliza un pansament impregnat cu unguent neutru si acoperit cu argint (Atrauman Ag). Rolul pansamentului este de a proteja rana mecanic, termic si fata de contaminarea cu microbi din exterior.
- Pansamentul trebuie acoperit cu o compresa absorbanta din material netesut – Medicomp Extra sau cu o compresa cu fulgi de celuloza, cu capacitate mai mare de absorbtie – Zetuvit.
- Fixarea se poate face cu fasa de fixare elastica simpla sau autoadeziva (Peha-Fix/Peha-Haft) cand rana se situeaza la nivelul membrelor, sau cu plasturele adeziv elastic (Omnifix Elastic) cand rana se afla in alte parti ale corpului.
- Schimbul pansamentului se poate efectua la 3 zile dar, bineinteles, depinde de starea ranii in cauza.