Escara sau ulcerul de presiune este o zona de deteriorare a pielii si a tesuturilor de dedesubt. De obicei, sunt cauzate de sederea in sezut sau culcat intr-o singura pozitie, fara a modifica pozitia pentru o perioada de timp. Un ulcer de presiune se poate dezvolta foarte repede in cateva ore, mai ales daca sunteti bolnav.

Primul semn ca se poate dezvolta un ulcer de presiune este faptul ca pielea ta va incepe sa isi schimbe culoarea. Poate aparea o usoara roseata sau o culoare mai inchisa a pielii decat de obicei, care nu se estompeaza atunci cand este indepartata presiunea. In unele cazuri, poate aparea o culoare purpurie sau maronie putand fi confundata cu o „vanataie”.

Puteti de asemenea sa verificati atingand zone ale corpului care sunt expuse riscului de a dezvolta escara.

Zona se poate simti, de asemenea, mai calda sau mai rece la atingere, mai ferma sau spongioasa sau chiar umflata.

Prin sesizarea primelor semne ale unui ulcer puteti preveni agravarea unui ulcer de presiune.
Daca primele semne ale unui ulcer de presiune nu sunt tratate rapid, acesta se poate transforma intr-o vezicula intacta/sparta, care poate duce la un ulcer de presiune mai grav.

Dacă observati semne de deteriorare a pielii din cauza presiunii prelungite, trebuie sa anuntati imediat medicul de familie sau sa contactati o firma de ingrijire la domiciliu

Articole asemănătoare