Ce este ulcerul varicos si insuficienta venoasa cronica?

Un ulcer venos este o leziune (rana) deschisa pe piele care apare de obicei pe partea mediala (dinspre interior) a gambei, intre glezna si genunchi.

Ulcerul venos este o complicatie a insuficientei venoase cronice (IVC) si a hipertensiunii venoase (cresterea presiunii la nivelul venelor). Ulceratia aparuta are de obicei o evolutie cronica (indelungata) si nu are tendinta de vindecare spontana.

Insuficienta venoasa cronica este o boala care afecteaza mai mult femeile decat barbatii, in marea majoritate a cazurilor fiind mostenita genetic. Aceasta boala este caracterizata prin functionarea defectuoasa a venelor, care are drept rezultat stagnarea sangelui la nivelul picioarelor cu aparitia unor modificari la nivelul tesuturilor profunde si al pielii.

 

Care sunt semnele si simptomele insuficientei venoase cronice?

Insuficienta venoasa cronica are multiple semne care apar pe masura ce boala avanseaza si care pot la un moment dat sa se regaseasca impreuna la nivelul gambei, fara a fi insa necesar sa fie toate prezente la acelasi pacient.

Telangiectazii: Model in forma de evantai al venelor dilatate in jurul maleolei mediale sau laterale (proeminentele osoase de la nivelul gleznei). Apar ca urmare a dilatarii venelor din aceste zone din cauza hipertensiunii venoase si au diametrul mai mic de 1 mm.

 

Vene varicoase: Dilatatii venoase subcutanate, cu aspect sinuos.

 

 

Edemul: Umflarea picioarelor ca urmare a presiunii crescute de la nivelul venelor si a acumularii de lichide in tesuturi.

 

 

Eczema varicoasa: pielea devine rosie, umeda si solzoasa. Intinderea si aspectul ei pot varia de la o zona restransa cu modificari de piele aproape insesizabile, la situatii in care eczema acopera toata zona gambei, iar pielea devine foarte iritata si inflamata.

 

Hiper-pigmentarea: Colorarea maronie a pielii la nivelul gambei, ca urmare a iesirii hematiilor (globulelor rosii) de la nivelul vaselor de sange in tesuturile din jur si a descompunerii acestora cu formarea de depozite de hemosiderina (un pigment proteic ce contine fier).

 

Lipodermatoscleroza (sau liposcleroza): Tesuturile picioarelor devin tari si dezvolta un aspect lemnos, pierzandu-si supletea naturala. Zona afectata poate fi dureroasa.

 

Atrofia alba: O cicatrice vasculara sau alba ca urmare a trombozei si a eliminarii capilarelor in stratul mai profund al pielii – poate fi foarte dureroasa, apare adesea in zonele in care exista hiper-pigmentare sau lipodermatoscleroza.

 

Deformarea piciorului: Piciorul devine foarte subtire la nivelul gleznelor si se ingroasa excesiv in apropierea genunchiului, luand forma unei sticle de sampanie orientate invers.

Ulcerul venos: leziune (rana) deschisa pe piele care apare de obicei pe partea mediala (dinspre interior) a gambei, intre glezna si genunchi.

Pacientul cu insuficienta venoasa cronica prezinta pe langa aceste semne si o serie de simptome care nu trebuie ignorate, ele putand aparea mai devreme decat modificarile de aspect ale pielii: senzatia de picior greu, obosit, umflat, durere, crampe predominant nocturne, prurit (mancarime), senzatia de arsura la nivelul gambei.

Articole asemănătoare