Ce este arsura si cum o ingrijim corespunzator?

De multe ori, in activitatile noastre casnice suntem expusi la diverse accidente minore in urma carora putem sa suferim mici arsuri ca urmare a contactului cu o suprafata fierbinte, precum fierul de calcat, cuptorul, o tava sau un vas de gatit.

Multe arsuri pot fi si consecinta contactului pielii cu lichide fierbinti (oparirea accidentala).

In functie de adancime si severitate, arsurile se clasifica in urmatoarele grade:

  • Arsuri de gradul I (superficiale). Arsurile de gradul I afecteaza numai epidermul sau stratul exterior al pielii. Locul arsurilor este rosu, dureros, uscat si fara vezicule. Arsurile solare usoare sunt un exemplu.
  • Arsuri de gradul II (grosime partiala). Arsurile de gradul II implica epidermul si o parte a dermului. Locul arsurii este rosu, poate fi umflat si dureros, prezinta vezicule.
  • Arsuri de gradul III (grosime totala). Arsurile de gradul III distrug epidermul si dermul si pot ajunge în tesutul subcutanat. Locul arsurii poate aparea alb sau carbonizat (crusta alba sau inchisa la culoare).
  • Arsuri de gradul IV. Acestea sunt plagi profunde ce prezinta deteriorarea oaselor, muschilor si tendoanelor subiacente. Nu exista nicio senzatie in zona, deoarece terminatiile nervoase sunt distruse total.

 

Tratamentul general:

  1. Profilaxia antitetanica (in cazul arsurilor profunde sau de mari dimensiuni, care necesita consult medical obligatoriu)
  2. Inlaturarea durerii – adesea este necesara medicatie antialgica, iar tratamentul durerii trebuie instituit cat mai repede.

Arsurile epidermice superficiale sunt extrem de dureroase (mai mult decat cele profunde) deoarece terminatiile nervoase raman intacte, dar expuse.

 

Tratament local:

 

  1. Racirea ranii postarsura – racirea arsurilor termice (cu lichide sau obiecte fierbinti) se realizeaza cu apa rece (12 – 18 °C) care sa curga continuu. Apa rece indeparteaza caldura si previne progresia unei leziuni prin arsura termica, limiteaza deteriorarea tesutului, reduce durerea, curata rana si reduce la minimum edematierea/tumefierea.

Acest proces este eficient daca este efectuat in termen de 20 de minute de la producerea vatamarii, si ar trebui sa dureze 20-30 de minute. Daca apa nu este disponibila, atunci se pot utiliza prosoape umede, comprese cu efect de racire sau hidrogeluri (numai la adulti).

Trebuie evitate gheata sau apa foarte rece, deoarece provoaca vasoconstrictie si, paradoxal, pot agrava rana.

 

  1. Curatarea ranii postarsura – este important ca arsura sa fie mentinuta curata si umeda pentru a promova dezvoltarea unui tesut de granulatie sanatos. Rana trebuie curatata pentru a elimina corpii straini, resturile solubile, necrotice, tesuturile distruse.

Irigarea este metoda preferata pentru curatarea ranilor si pot fi utilizate diverse solutii, cum ar fi: ser fiziologic sau apa potabila la temperatura camerei si sapun cu ph neutru. Irigarea locala a ranilor cu solutii antiseptice poate reduce riscul de infectare, complicatie care ar prelungi timpul de vindecare.

 

  1. Pansarea ranii arse – acoperiti rana imediat dupa racire prevenind astfel colonizarea bacteriana, uscarea si ameliorand durerea. Se pot utiliza pansamentele pe baza de hidrogel – pansament HydroTac transparent (Hydrosorb), hidrogel in seringa (Hydrosorb Gel), pansament impregnat cu grasimi neutre – Grassolind sau pansament cu unguent neutru si argint – Atrauman Ag.

Pansamentul folosit trebuie acoperit cu o compresa absorbanta din material netesut – Medicomp Extra sau cu o compresa cu fulgi de celuloza, cu o capacitate mai mare de absorbtie – Zetuvit.

Fixarea se poate face cu fasa de fixare elastica simpla sau autoadeziva (Peha-Fix/Peha-Haft) cand rana se situeaza la nivelul membrelor, sau cu plasturele adeziv elastic (Omnifix Elastic) cand rana se afla in alte parti ale corpului.

 

  1. Schimbarea pansamentului – prima schimbare a pansamentului ar trebui sa se efectueze la 48 de ore dupa ranire si apoi la fiecare 3-5 zile.

 

Articole asemănătoare