Zonele cele mai frecvente in care pot aparea ulcerele de presiune sunt pe parți ale corpului care preiau greutatea si unde osul este aproape de suprafata pielii. De exemplu, zona sacrala, calcaiele, soldurile, coatele, gleznele, umerii, coloana vertebrala si partea din spate a capului. Oricine poate dezvolta un ulcer de presiune, dar unele persoane sunt mai susceptibile sa dezvolte un ulcer de presiune decat altele. Aveti riscul de a dezvolta un ulcer de presiune daca:
- trebuie sa stati in pat o perioada mai lunga de timp
- aveti probleme in schimbarea propriei pozitii fara ajutor
- sunteti intr-un scaun cu rotile
- petreceti mult timp intr-un fotoliu sau pe o canapea
- sunteti grav bolnav (chiar si pentru o perioada scurta de timp)
- sunteti supus unei interventii chirurgicale
- sunteti incontinent
- v-ati pierdut senzatia in anumite parti ale corpului (de exemplu, dupa un accident vascular cerebral sau o deteriorare a maduvei spinarii)
- aveti circulatie slaba
- nu aveti o dieta echilibrata sau nu beti lichide suficient
- ati avut anterior un ulcer de presiune
- sunteti foarte batran
Din pacate, odata aparute ulceratiile de presiune se pot dezvolta foarte repede la unele persoane. Deteriorarea poate sa nu implice doar pielea, ci si tesuturile de dedesubt in profunzime chiar pana la os. Ulcerele de presiune pot fi dureroase si aveti mai multe sanse sa dezvoltati o infectie care va poate imbolnavi foarte grav, pot dura foarte mult timp pentru a va vindeca si chiar pot duce la infectie generalizata (septicemie) cu risc vital. De asemenea trebuie sa fiti foarte atenti daca purtati gips sau ciorapi antitrombotici postchirurgical deoarece trebuie acordata ingrijire pentru a preveni ulcerul de presiune.