Care sunt cele mai frecvente rani cronice?

Rana cronica este rana care nu se vindeca sau care nu are o evolutie favorabila timp de 6-8 saptamani; rana nu reuseste sa progreseze in mod ordonat si in timp util prin fazele naturale de vindecare, ca urmare a unor dezechilibre aparute la nivel celular, care impiedica inchiderea acesteia.

Evolutia unei rani spre cronicizare poate fi  cauzata de diferite afectiuni sau modificari din organism, ce ingreuneaza circulatia sangelui, ducand la o irigare necorespunzatoare a tesuturilor, avand ca rezultat stagnarea procesului de vindecare al plagii.

Factori de risc si factori care contribuie la cronicizarea unei rani:

  • diabetul, bolile cardiace, bolile venoase sau arteriale, imobilizarea prelungita, fumatul, varsta inaintata
  • presiunea, traumatismele
  • incarcarea bacteriana crescuta
  • proteazele excesive: factori de crestere degradati, matrix metaloproteaze (MMPs), structuri degradate ale suprafetei celulare
  • tratamentul inadecvat

Cele mai frecvente tipuri de rani cronice:

Ulcerul venos – rana aparuta pe fondul unei insuficiente venoase cronice (circulatie venoasa deficitara la nivelul picioarelor).

Ulcerul diabetic – rana aparuta la pacientii cu picior diabetic (un complex de afectiuni circulatorii si nervoase, specifice bolnavilor cu diabet insulino-dependent). Adesea aceste rani incep ca mici zgarieturi sau vanatai pe care pacientii cu diabet nu reusesc sa le observe din cauza leziunilor nervoase si a sensibilitatii limitate. Sistemul imunitar compromis si capilarele sangvine deteriorate fac ca aceste rani anterior mici si benigne sa devina rani cronice.

Ulcerul arterial – rana aparuta la pacientii cu insuficienta arteriala cronica, ce poate fi foarte dureroasa.

Ulcerul de presiune (escara) – rana aparuta ca urmare a presiunii prelungite la care sunt supuse tesuturile, intre doua planuri dure (os si pat) si afecteaza in primul rand pacientii care sunt imobilizati la pat sau care au mobilitate limitata (pacienti varstnici, paralizati, malnutriti, dupa interventii chirurgicale). Presiunea constanta asupra tesutului, asupra capilarelor afecteaza fluxul de sange. Zonele cu cel mai mare risc de aparitie a escarelor sunt zona sacrala, soldurile, omoplatii si calcaiele.

Identificarea corecta a cauzei unei rani cronice, precum si a factorilor locali si sistemici care pot contribui la cronicizarea ranii este esentiala pentru tratarea cu succes a acesteia.

Tratamentul ranilor cronice este diferit, in functie de tipul de rana. Adesea, mai intai trebuie abordate cauzele de baza (cele ce au determinat aparitia ranilor) pentru ca vindecarea sa poata progresa. Ulcerele arteriale vor necesita revascularizare, in timp ce ulcerele venoase vor necesita terapia compresiva, iar escarele, eliminarea presiunii locale.

Articole asemănătoare