Selectează de mai jos tipul rănii diabetice cu care te confrunți, pentru a urmări recomandările de pansare

Pasul 1. Selectează aspectul rănii, cu click pe poza corespunzătoare

*rană diabetică superficială- rană la nivelul pielii (rana nu are adâncime)
*rană diabetică adâncă – rană cu o adâncime mai mare de 1cm

Citeste mai multe informatii despre rana diabetică

Ce este rana diabetică?

Rana diabetica este o discontinuitate la nivelul pielii, aparuta la pacientii cu diabet zaharat care au dezvoltat sindromul piciorului diabetic (un complex de afectiuni circulatorii si nervoase, specifice bolnavilor cu diabet insulino-dependent). La pacientul diabetic, ulcerul apare prin moartea tesuturilor ca urmare a compromiterii circulatiei sangelui, dar si a degradarii nervilor periferici. Poate sa apara spontan sau de cele mai multe ori ca urmare a unui traumatism.
Ce este rana diabetica
unde este localizata rana diabetica

Unde este localizata rana diabetica?

Rana diabetica apare cel mai frecvent la nivelul labei piciorului – varful degetelor si unghiile picioarelor, talpa sau calcaiul, zonele supuse unor puncte de presiune crescuta.

Cum apare rana diabetica?

Adesea aceste rani se dezvolta din mici zgarieturi sau vanatai pe care pacientii cu diabet nu le observă la timp din cauza leziunilor nervoase existente si a sensibilitatii limitate. Pacientul diabetic se poate confrunta cu o scadere a sensibilitatii la durere si temperatura la nivelul picioarelor si cu uscarea si ingrosarea pielii. Din cauza neuropatiei periferice, diabeticul nu sesizeaza leziunea atunci cand se loveste, deoarece este afectata capacitatea de a simti durerea. Din acest motiv este esentiala inspectia zilnica a picioarelor, pentru a se observa din timp cea mai mica modificare la nivelul pielii. Lipsa incaltamintei speciale pentru diabetic poate duce la crearea unor puncte de presiune crescuta la nivelul picioarelor in timpul mersului. Toti acesti factori asociati, au ca efect aparitia ranilor.
Cum apare rana diabetica
factori de risc

Factorii de risc în apariția rănii diabetice:

-> Conditia principala pentru aparitia ranilor diabetice o constituie existenta unei afectari a nervilor periferici si/sau a unei tulburari a circulatiei arteriale.
-> Traumatismele, inclusiv cele minore, produse de taierea incorecta a unghiilor, de purtarea de incaltaminte nepotrivita, etc.
-> Deteriorarea nervilor periferici – neuropatia – primele semne sunt pielea uscata, arsuri si mancarimi, senzatia de amorteala
-> Probleme ale circulatiei arteriale – chiar inainte de aparitia ranii, dureri in perioada de odihna, in special pe timpul noptii, unghii cu aspect modificat, micoze (infectii provocate de ciuperci), zone inrosite, aspectul marmorat al pielii si pierderea firelor de par.

Selecteaza aspectul ranii pentru a putea urmari recomandarile de pansare